Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Ο Ανδρέας

Οι περισσότεροι έλληνες πιστεύουν ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος έφερε την Μικρασιατική Καταστροφή. Ένας άλλος μύθος είναι ότι ο Μεταξάς έφερε την κοινωνική ασφάλιση και το ΙΚΑ, αν και είχε δημιουργηθεί από τον Βενιζέλο το 1922. Τελευταίος μύθος που καλλιεργούν ακροδεξιοί και αριστεροί είναι ότι ο Ανδρέας κατέστρεψε την Ελλάδα, την δεκαετία 80, αλλά η καταστροφή ήρθε τριάντα χρόνια μετά και πολύ μετά το θάνατο του.

Η μεν ακροδεξιά είχε προβλέψει ότι ο Ανδρέας θα έφερνε την καταστροφή από την δεκαετία 60, όταν τον έστελνε στο στρατοδικείο για εσχάτη προδοσία. Το μίσος της παραδοσιακής Αριστεράς, οφείλεται στο ότι τις "έκλεψε τα συνθήματα". Αλλά ποιά ήταν αυτά τα συνθήματα; Ήταν η παραδοσιακή Αριστερά δεξαμενή για το ΠΑΣΟΚ ή ο χώρος του ΠΑΣΟΚ δεξαμενή για την Αριστερά.

Κάθε μύθος στηρίζεται σε μια υπόθεση, ένα ψέμα. Από τον πόλεμο ως το 1981 η Ελλάδα ήταν, και παραμένει σήμερα, μια αποικία. Η Ελλάδα που "κατέστρεψε ο Ανδρέας ήταν η Ελλάδα της Χούντας, του Παρακράτους, της Δεξιάς. Ας παρακάμψουμε την δημιουργική τετραετία του Ανδρέα μαζί με την τετραετία της φαυλότητας. Τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα, αν δεν είχε υπάρξει η "Αλλαγή";

Kαραμανλής, Μαύρος, Κύρκος, Φλωράκης. Μάλλον δεν θα είχε υπάρξει η οκταετία Σημίτη. Θα είχαμε μια πιο "ισχυρη" άσφαιρη Αριστερά, ένα ακροδεξιό κόμμα, που απορροφήθηκε από το ΠΑΣΟΚ, μια ισχυρή δεξιά, όπως έχουμε τώρα.

Πιθανόν μια κυβέρνηση Μητσοτάκη νωρίτερα, ένα Κωστάκη στην ώρα του. Φυσικά, πρόκειται για υπόθεση, αλλά πιστεύω ότι η κρίση και η προαγγελθείσα καταστροφή, από κρίσεις το 1973 και το 1979, θα είχε έρθει νωρίτερα.

Το δάνειο

Κι ύστερα από όλα αυτά και το μεγαλύτερο κούρεμα για το οποίο πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Ευάγγελο Βενιζέλο χρωστάμε πάλι 318 δις. Τίποτα δεν έχει αλλάξει από το ...1824, όταν η ελληνική Επανάσταση έχει τελειώσει και οι άγγλοι προσφέρουν λεφτά να συνεχισθεί ο αγώνας. Η Επανάσταση, δεν έχει να πληρώσει ούτε τα έξοδα ταξιδίου. Τότε προσφέρεται ο φιλέλληνας Λόρδος Μπάιρον να δανείσει την Επανάσταση.

Τα λεφτά θα πάνε να τα φέρουν από το Λονδίνο ένας εφοπλιστής, ένας πολιτικός και ένας έμπορος. Ο υδραίος Ορλάνδος, ο πελοποννήσιος Ζαίμης, ο γιαννιώτης Λουριώτης. Οι τρεις ταξιδιώτες είχαν σπαταλήσει αρκετά χρήματα στο Λονδίνο, κάνοντας πολυτελή ζωή. Έγινε ένα γενναίο τραπέζι παρόντος και του δημάρχου και η "επιτροπή" συμφώνησε δάνειο 800.000 λιρών με τόκο 5%, προμήθεια 3% και ασφάλιστρα 1,5%. Θα αποπληρωνόταν σε 36 χρόνια. Ως εγγύηση μπήκε η δημόσια περιουσία , έσοδα και κτήματα. Στην Ελλάδα θα φτάσουν μόνο 298.000 λίρες.

Τα λεφτά χρησιμοποιήθηκαν για τις προεκλογικές ανάγκες της Κυβέρνησης Κουντουριώτη, που προκήρυξε αμέσως εκλογές, τις οποίες κέρδισε! Με μεγάλη της χαρά, όταν τα χρήματα του πρώτου δανείου εξανεμίστηκαν, η αγγλική κυβέρνηση προθυμοποιείται να μεσολαβήσει για ένα δεύτερο δάνειο.

Το καθαρό ποσό του δεύτερου δανείου ήταν 816.000 λίρες. Οι παρακρατήσεις είναι 284.000 λίρες. Οι 212.000 θα δοθούν για αναχρηματοδότηση του πρώτου δανείου! Μένει ένα μικρό ποσό για αγορά όπλων και πυρομαχικών.

Οι 160.000 λίρες δόθηκαν για την παραγγελία έξι ατμοκίνητων πλοίων, αλλά στην Ελλάδα θα φτάσουν μόνο τρία. Η "Καρτερία", η 'Επιχείρηση" και ο "Ερμής". Από τις δύο φρεγάτες που παραγγέλθηκαν στη Νέα Υόρκη στην Ελλάδα θα φτάσει μία, η "Ελλάς". Η δεύτερη πουλήθηκε για να χρηματοδοτηθεί πρώτη. Το πλοίο δεν θα έχει καλή τύχη. Θα το βυθίσει αργότερα ο Ανδρέας Μιαούλης, ο "Μπουρλοτιέρης" σε μια κίνηση εναντίον του Κυβερνήτη- πλέον- Καποδίστρια. Πιθανόν, να υπάρχει ακόμα ωστόσο, μία έπαυλη, που έχτισε με τα χρήματα, ένας από τους απεσταλμένους για την αγορά των πλοίων, ονόματι Κοντόσταυλος. Τα δάνεια -μπερδεύτηκαν με πολλά άλλα- έφεραν μια δυο, τρεις, πέντε, οχτώ πτωχεύσεις του κράτους και δεν εξοφλήθηκαν παρά μόνο το 1978!

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Tαμπού

Yπάρχει μια μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό, ένας χώρος γεμάτος σκάνδαλα, ρεμούλα και ατασθαλίες που δεν αγγίζει κανείς. Είναι ο ένδοξος ελληνικός στρατός. Ίσως γιατί δεν ανήκει στη δικαιοδοσία των ελληνικών κυβερνήσεων. 
Η άμυνα που παρέχει αντιστοιχεί στα τρις που έχει καταβροχθίσει από όταν συγκροτήθηκε;

To μικρό μυστικό του νεώτερου ελληνικού στρατού είναι πως συγκροτήθηκε μέσα στον Εμφύλιο Πόλεμο. Η Ελλάδα έχει και αυτή την πρωτοτυπία: δημιούργησε στρατό μετά τον πόλεμο.

Ένας έλεγχος των οικονομικών του στρατού θα αποκάλυπτε σκάνδαλα πολλών τρις στην Ιστορία του. Ο τελευταίος στρατιώτης αντιλαμβάνεται ότι θα μπορούσαμε καλύτερη άμυνα με λιγότερα χρήματα. (Φυσικά αν την εξυγίανση την αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση θα τον ...κλείσει για να τον ξαναφτιάξει!).

Ουσιαστικά μετά τη χούντα η δημοκρατία ξοδεύει άπειρα τρις, πέρα από το κόστος του ίδιου του στρατού, για να εξαγοράσει την αποχή του στρατού από την πολιτική ζωή σε ένα πελατειακό κράτος που δεν θεωρεί εθνική άμυνα την παιδεία ή την εθνική ραδιοτηλεόραση, αλλά το να αγοράζει άχρηστα οπλικά συστήματα.
Κι έτσι λιγότερο κράτος σημαίνει να απολύσει γυμναστές, καθηγητές πληροφορικής και σκηνοθέτες για να σώσει τις θέσεις χαφιέδων και κηφήνων που υπηρετούν ηρωϊκά στο Πεντάγωνο και σε άλλες ακριτικές περιοχές όπως η Μεσογείων και η Σαλαμίνα.