Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

G4S H Ιδιωτική αστυνομία που ανέλαβε τις βιομετρικές ταυτότητες

Η είδηση ότι η φύλαξη κέντρων κράτησης μεταναστών αλλά και κρατουμένων με «βραχιολάκι» θα ανατεθεί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις «υπηρεσιών ασφαλείας» πέρασε μάλλον απαρατήρητη από τα κόμματα και τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μόνο ελάχιστοι μίλησαν για «ιδιωτικοποίηση των φυλακών» ή παρατήρησαν πως η ασφάλεια του κράτους και των πολιτών παραδίδεται σε εταιρείες για εμπορικούς σκοπούς και μπίζνες.
Το πρόγραμμα για την ανάπτυξη «πολυτροπικής βιομετρίας», μάλιστα, αποφασίστηκε να συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Για την ακριβέστερη αξιοποίηση συστημάτων ελέγχου, θα καταγράφονται πλέον διάφορα χαρακτηριστικά του ατόμου που σχετίζονται με τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις του σε εξωτερικά ερεθίσματα. Η «βιομετρική υπογραφή» θα προκύπτει από στατικά και δυναμικά χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως μορφασμοί, γκριμάτσες, τρόπος βαδίσματος, σε συνδυασμό με το ύψος, το βάρος, το χρώμα ματιών και μαλλιών, ενδεχόμενο μουστάκι, γυαλιά κ.λπ.
Από τα ολιγόλογα ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας φαίνεται πως στη δοκιμαστική λειτουργία θα συμμετάσχουν... εθελοντικά (!) υπάλληλοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που θα... βαδίζουν για να βιντεοσκοπούνται για πειραματικούς σκοπούς. Η «βιομετρική κάρτα» θα καταγράφει χαρακτηριστικά μοναδικά, τα οποία είναι δύσκολο να αλλοιωθούν. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η Αστυνομία -ή κάποιος άλλος- που θα έχει τα δεδομένα θα μπορεί να εντοπίσει κάποιον ύποπτο μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου από στοιχεία όπως «μύωπας, αριστερόχειρας που κουτσαίνει ελαφρώς και ζυγίζει εξήντα με εβδομήντα κιλά και είναι φαλακρός».
Το «πράσινο φως» για τα πιλοτικά προγράμματα έδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει δημιουργία σχεδίου για το απόρρητο και την ασφάλεια επεξεργασίας των δεδομένων και δεν θα υπάρξει αλλαγή στο βιομετρικό σύστημα που έχει ήδη γνωστοποιηθεί στην Αρχή. Αλλά ποιος θα το ελέγξει αυτό;
Η συνεδρίαση της Αρχής έγινε στο συνήθη χώρο στις 14 Ιανουαρίου 2014 υπό την προεδρία του αναπληρωτή προέδρου, αφού ο πρόεδρος, Πέτρος Χριστοφόρου, αλλά και τρία τακτικά μέλη απουσίασαν κωλυόμενα, παρ' ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Η απόφαση ελήφθη από αναπληρωματικά μέλη παρουσία -χωρίς δικαίωμα ψήφου- «ειδικών επιστημόνων». Οι ενδιαφερόμενοι για μια τέτοια απόφαση ήταν οι εισηγητές, το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας και η ίδια η εταιρεία παροχής προϊόντων και υπηρεσιών ασφάλειας G4S.
Σύμφωνα με το πλάνο, οι δοκιμές θα γίνουν με την προσομοίωση σεναρίων χρήσης σε χώρους της εταιρείας, ώστε να προσομοιάζουν σε πραγματικούς χώρους υψηλής ασφάλειας. Τα δεδομένα θα καταστραφούν και τυχόν περαιτέρω επεξεργασία των αποτελεσμάτων των πειραμάτων θα γίνονται μόνο με ανώνυμα δεδομένα.
Η Αρχή, αφού άκουσε τους εισηγητές, αποφάσισε με ιδιαίτερη αναφορά στην «επεμβατικότητα» στην ιδιωτική ζωή της βιομετρικής μεθόδου να δώσει την έγκρισή της, αφού «η επεξεργασία δεδομένων πραγματοποιείται με τη συγκατάθεση των υποκειμένων των δεδομένων».
Κάπου εδώ η λογική χάνεται μαζί με το νήμα των γεγονότων. Η G4S ενδιαφέρεται για την επιστημονική έρευνα; Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι σε θέση να γνωρίζει και να κρίνει τι συμβαίνει; Τα πολιτικά κόμματα και η ελληνική Βουλή έχουν ενημερωθεί επαρκώς; Και πώς είναι δυνατόν το πρόγραμμα να βρίσκεται σε πιλοτική και πειραματική φάση, όταν ήδη η Ελληνική Αστυνομία χρησιμοποιεί τέτοια δεδομένα για να εντοπίσει ληστές και τρομοκράτες, όπως πρόσφατα τον Νίκο Μαζιώτη;
Η δράση ιδιωτικών αστυνομιών στο χώρο της Ελλάδας με υποκατάσταση των αστυνομικών και δικαστικών αρχών έχει ήδη εντοπισθεί όταν, κατά σύμπτωση, βρετανική -όπως είναι και η G4S- εταιρεία ανέλαβε τη διερεύνηση απαγωγής έναντι σημαντικής αμοιβής. Οι έρευνες απέβησαν άκαρπες, αλλά η εταιρεία αλώνιζε την Ελλάδα «αδειάζοντας» για την ανεπάρκειά της την Ελληνική Αστυνομία.
Οι ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας έως τώρα αξιοποιούν συνταξιούχους αλλά προφανώς και εν ενεργεία αστυνομικούς, υποκλέπτοντας κρατικά αρχεία. Στο μέλλον δεν θα χρειάζεται, αφού η κρατική Αστυνομία θα προσφεύγει στα αρχεία ιδιωτικών εταιρειών που θα γνωρίζουν περισσότερα.
Μια προσπάθεια συνεργασίας... κράτους και ιδιωτικής πρωτοβουλίας αποκαλύφτηκε πέρυσι, όταν κυβερνητικός συνδικαλιστής αστυνομικός ίδρυσε μια «εταιρεία-σεκιούριτι» ως δεύτερη αστυνομία μέσα στην Αστυνομία! Η εταιρεία του ήρθε στο φως από συναδέλφους του που ανακάλυψαν ότι έκανε παρακολουθήσεις προσώπων και φυλάξεις κτηρίων και γραφείων, αναθέτοντας το έργο στη σύζυγό του. Η εταιρεία αυτή έκλεισε άδοξα, αλλά μάλλον είναι κοινό μυστικό ότι χιλιάδες αστυνομικοί εργάζονται -με μεροκάματο- για τη φρούρηση ατόμων ή γραφείων και καταστημάτων. Η υπόθεση μοιάζει αστεία μπροστά στο ενδεχόμενο μια εταιρεία να ελέγχει τις πληροφορίες σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ποια είναι η επιχείρηση που πουλάει ασφάλεια σε 125 χώρες του κόσμου

Η βρετανική πολυεθνική G4S, με έδρα το Κρόλεϊ, είναι ίσως η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής «υπηρεσιών ασφαλείας» στον κόσμο, με πελάτες σε εκατόν είκοσι πέντε χώρες. Απασχολεί έναν τεράστιο «στρατό» 620.000 υπαλλήλων και είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στον κόσμο. Φέτος, ο όμιλος εταιρειών ασφαλείας γιόρτασε τα 35 χρόνια «έργου και προσφοράς» στην Ελλάδα.
«Η G4S, βασισμένη στις υψηλές προδιαγραφές υπηρεσιών, ηγείται σταθερά στο χώρο της ασφάλειας, συνεχίζοντας την πολυετή παράδοση στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας. Σήμερα ο όμιλος αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων εργοδοτών, απασχολώντας περισσότερους από 2.400 εργαζομένους σε όλη την Ελλάδα» αναφέρει η ίδια η εταιρεία και δεν παραλείπει να εξάρει το φιλανθρωπικό της έργο με «στενές επαφές» με το Χαμόγελο του Παιδιού και την Κιβωτό του Κόσμου, την ενίσχυση περιβαλλοντικών προγραμμάτων σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και χορηγίες σε αθλητές.
Η αρχική εταιρεία Group 4 είχε ιδρυθεί το 1968 και ανέλαβε το 1993 τη φύλαξη των βρετανικών φυλακών, αλλά βρέθηκε έπειτα από μια σειρά γκάφες σε δύσκολη θέση. Τέσσερις κρατούμενοι είχαν χαθεί μέσα στην πρώτη εβδομάδα απ' όταν υπέγραψε συμβόλαιο, με αποτέλεσμα ο Τόνι Μπλερ να μιλήσει για «κωμωδία λαθών». Η σύμβαση του βρετανικού κράτους με μια ιδιωτική εταιρεία δεν μπορεί παρά να αποδοθεί στο κλίμα «θατσερισμού» που επικρατούσε τότε. Από τότε ο νεοφιλελευθερισμός δεν θριάμβευσε μόνο, αλλά θεωρεί αυτονόητο πως ακόμα και η ασφάλεια του κράτους -και η προσωπική ζωή των πολιτών- μπορεί να είναι ιδιωτική υπόθεση.
Στις βασικές υπηρεσίες της G4S περιλαμβάνονται «υπηρεσίες ασφαλείας», «συστήματα ασφαλείας» και «υπηρεσίες παρακολούθησης και αντίδρασης» με τηλεματική τεχνολογία και περιπολικά ασφαλείας. Η ηλεκτρονική σήμανση και παρακολούθηση κρατουμένων στο σπίτι τους με βραχιολάκια, η υποστήριξη των αστυνομικών δυνάμεων και η διαχείριση κέντρων κράτησης ή συνοδεία των κρατουμένων είναι μερικές από τις υπηρεσίες της.
Το 2007, η ισραηλινή θυγατρική της G4S κατηγορήθηκε για συνενοχή σε ό,τι συνέβαινε στις φυλακές όπου βρίσκονταν χιλιάδες παιδιά ανάμεσα σε πολιτικούς κρατούμενους. Τον Μάιο του 2014 ξεσπά απεργία πείνας Παλαιστίνιων κρατουμένων που βρίσκονταν εκεί χωρίς δικαστική απόφαση. Οι μέθοδοι ανάκρισης που εφαρμόζει η ισραηλινή Shin Bet είναι η στέρηση ύπνου, η έκθεση σε θερμότητα ή σε ψύχος ή σε πολύ δυνατή μουσική και το κρέμασμα των δεμένων κρατουμένων ώστε να μην ακουμπούν τα πόδια κάτω, με το σώμα σε σχήμα τόξου ή με ένα βρόμικο σάκο στο κεφάλι.
Το 1997 επιτροπή του ΟΗΕ κατήγγειλε αυτές τις μεθόδους ως απάνθρωπες. Πολλοί κρατούμενοι πέθαναν ή έμειναν παράλυτοι. Τον Ιούνιο του 2014 διαδηλωτές με μια ανοιχτή επιστολή προς την εταιρεία ασφαλείας, ζήτησαν να «τελειώσει η συνενοχή της όσον αφορά στην κατάχρηση εξουσίας του Ισραήλ πάνω στα φυλακισμένα παιδιά». Ο Hugo Slim, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, διαπίστωσε ότι «υπάρχουν αδυναμίες σαφώς ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ορισμένα τμήματα του συστήματος ασφαλείας του Ισραήλ, αλλά ο ρόλος της G4S είναι πολύ μακριά από τις άμεσες αιτίες και τις επιπτώσεις τους». Η G4S εν τω μεταξύ έχει πλέον υπογράψει συμβόλαια για τη διαχείριση της ασφάλειας σε Αφγανιστάν και Ιράκ.
Τον Οκτώβριο του 2010, όταν ο 46άχρονος Jimmy Mubenga έχασε τη ζωή του μέσα στο αεροπλάνο όπου τον κρατούσαν τρεις φύλακες της G4S, ενώ τον οδηγούσαν σε απέλαση, οι μέθοδοι της εταιρείας ξαναμπήκαν στο μικροσκόπιο. Η Σκότλαντ Γιάρντ ξεκίνησε έρευνα μετά το θάνατό του και χαρακτήρισε την υπόθεση «ανεξήγητη». Οι τρεις φύλακες της G4S αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση. Το 2011, η εφημερίδα «Guardian» ανέφερε επικίνδυνη χρήση βίας εις βάρος κρατουμένων και ατόμων που ζητούσαν άσυλο.
Το επόμενο φθινόπωρο, η G4S βρέθηκε και πάλι αντιμέτωπη με καταγγελίες που αφορούσαν φρουρούς της οι οποίοι κατηγορούνταν για προφορικές παρενοχλήσεις και εκφοβισμό των κρατουμένων με επιθετική και ρατσιστική γλώσσα. Τον Οκτώβριο του 2013, το BBC έφερε στο φως καταγγελίες για βασανιστήρια στη Νότια Αφρική. Μια έρευνα του Πανεπιστημίου Wits αποκάλυπτε ότι δεκάδες από τους περίπου 3.000 κρατουμένους στη φυλακή της G4S έχουν υποστεί χρήση ηλεκτροσόκ ή ενέσεις χωρίς τη θέλησή τους. Η G4S ανακοίνωσε ότι θα διερευνούσε τις καταγγελίες.
Τα τελευταία χρόνια η G4S αντιμετωπίζει ένα μποϊκοτάζ σε ολόκληρο τον κόσμο, με εκστρατείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της. Ανάμεσα σε άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι και η απονομή του αρνητικού βραβείου Public Eye που απονέμεται σε εταιρείες οι οποίες ευθύνονται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστροφή του περιβάλλοντος ή καταπάτηση του εργατικού δικαίου. Ενας ακόμα ογδοντάχρονος κρατούμενος πέθανε από καρδιακή προσβολή ενώ ήταν αλυσοδεμένος. Η εφημερίδα «Guardian» θα γράψει ότι η G4S «παίζει ρώσικη ρουλέτα με τη ζωή των κρατουμένων».
Τον Αύγουστο του 2014 θα αποκαλυφθεί ότι η G4S χρησιμοποιούσε κρατούμενους μετανάστες ως φθηνό εργατικό δυναμικό με πληρωμή μία στερλίνα την ώρα.
Σήμερα η G4S Telematix S.Α. «οδηγεί» τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά τηλεματικών εφαρμογών, με περισσότερα από 6.000 εγκατεστημένα συστήματα και εξυπηρετεί περισσότερες από 150 εταιρείες. «Το όραμά μας είναι να συνδέουμε ανθρώπους και αντικείμενα που βρίσκονται σε διαφορετικό χώρο και τα οποία δραστηριοποιούνται για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού. Αυτό που κάνουμε είναι να «συνδέουμε ανθρώπους και πάγια εν κινήσει».
Από το 1998 ο όμιλος διαθέτει δορυφορικό σύστημα εποπτείας στόλου και συνεργάζεται με τη Celestica -έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές συστημάτων GSM/GPS- και την Eurowatch, η οποία περηφανεύεται για το στόλο της και την πρόσβαση σε όλες τις αστυνομικές αρχές της Ευρώπης και τη μεταφορά δορυφορικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.
Το 2007, η ισραηλινή θυγατρική τής G4S κατηγορήθηκε για συνενοχή σε ό,τι συνέβαινε στις φυλακές όπου βρίσκονταν χιλιάδες παιδιά
Τον Οκτώβριο του 2010 ο 46άχρονος Jimmy Mubenga έχασε τη ζωή του μέσα στο αεροπλάνο όπου τον κρατούσαν τρεις φύλακες της G4S
Τον Οκτώβριο του 2013 το BBC έφερε στο φως καταγγελίες για βασανιστήρια στη Νότια Αφρική
Ερευνα του Πανεπιστημίου Wits αποκάλυπτε ότι δεκάδες από τους περίπου 3.000 κρατουμένους στη φυλακή της G4S έχουν υποστεί χρήση ηλεκτροσόκ
Τον Αύγουστο του 2014 θα αποκαλυφθεί ότι η G4S χρησιμοποιούσε κρατούμενους μετανάστες ως φθηνό εργατικό δυναμικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου