Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Το δάνειο

Κι ύστερα από όλα αυτά και το μεγαλύτερο κούρεμα για το οποίο πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Ευάγγελο Βενιζέλο χρωστάμε πάλι 318 δις. Τίποτα δεν έχει αλλάξει από το ...1824, όταν η ελληνική Επανάσταση έχει τελειώσει και οι άγγλοι προσφέρουν λεφτά να συνεχισθεί ο αγώνας. Η Επανάσταση, δεν έχει να πληρώσει ούτε τα έξοδα ταξιδίου. Τότε προσφέρεται ο φιλέλληνας Λόρδος Μπάιρον να δανείσει την Επανάσταση.

Τα λεφτά θα πάνε να τα φέρουν από το Λονδίνο ένας εφοπλιστής, ένας πολιτικός και ένας έμπορος. Ο υδραίος Ορλάνδος, ο πελοποννήσιος Ζαίμης, ο γιαννιώτης Λουριώτης. Οι τρεις ταξιδιώτες είχαν σπαταλήσει αρκετά χρήματα στο Λονδίνο, κάνοντας πολυτελή ζωή. Έγινε ένα γενναίο τραπέζι παρόντος και του δημάρχου και η "επιτροπή" συμφώνησε δάνειο 800.000 λιρών με τόκο 5%, προμήθεια 3% και ασφάλιστρα 1,5%. Θα αποπληρωνόταν σε 36 χρόνια. Ως εγγύηση μπήκε η δημόσια περιουσία , έσοδα και κτήματα. Στην Ελλάδα θα φτάσουν μόνο 298.000 λίρες.

Τα λεφτά χρησιμοποιήθηκαν για τις προεκλογικές ανάγκες της Κυβέρνησης Κουντουριώτη, που προκήρυξε αμέσως εκλογές, τις οποίες κέρδισε! Με μεγάλη της χαρά, όταν τα χρήματα του πρώτου δανείου εξανεμίστηκαν, η αγγλική κυβέρνηση προθυμοποιείται να μεσολαβήσει για ένα δεύτερο δάνειο.

Το καθαρό ποσό του δεύτερου δανείου ήταν 816.000 λίρες. Οι παρακρατήσεις είναι 284.000 λίρες. Οι 212.000 θα δοθούν για αναχρηματοδότηση του πρώτου δανείου! Μένει ένα μικρό ποσό για αγορά όπλων και πυρομαχικών.

Οι 160.000 λίρες δόθηκαν για την παραγγελία έξι ατμοκίνητων πλοίων, αλλά στην Ελλάδα θα φτάσουν μόνο τρία. Η "Καρτερία", η 'Επιχείρηση" και ο "Ερμής". Από τις δύο φρεγάτες που παραγγέλθηκαν στη Νέα Υόρκη στην Ελλάδα θα φτάσει μία, η "Ελλάς". Η δεύτερη πουλήθηκε για να χρηματοδοτηθεί πρώτη. Το πλοίο δεν θα έχει καλή τύχη. Θα το βυθίσει αργότερα ο Ανδρέας Μιαούλης, ο "Μπουρλοτιέρης" σε μια κίνηση εναντίον του Κυβερνήτη- πλέον- Καποδίστρια. Πιθανόν, να υπάρχει ακόμα ωστόσο, μία έπαυλη, που έχτισε με τα χρήματα, ένας από τους απεσταλμένους για την αγορά των πλοίων, ονόματι Κοντόσταυλος. Τα δάνεια -μπερδεύτηκαν με πολλά άλλα- έφεραν μια δυο, τρεις, πέντε, οχτώ πτωχεύσεις του κράτους και δεν εξοφλήθηκαν παρά μόνο το 1978!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου