Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Ο Ανδρέας

Οι περισσότεροι έλληνες πιστεύουν ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος έφερε την Μικρασιατική Καταστροφή. Ένας άλλος μύθος είναι ότι ο Μεταξάς έφερε την κοινωνική ασφάλιση και το ΙΚΑ, αν και είχε δημιουργηθεί από τον Βενιζέλο το 1922. Τελευταίος μύθος που καλλιεργούν ακροδεξιοί και αριστεροί είναι ότι ο Ανδρέας κατέστρεψε την Ελλάδα, την δεκαετία 80, αλλά η καταστροφή ήρθε τριάντα χρόνια μετά και πολύ μετά το θάνατο του.

Η μεν ακροδεξιά είχε προβλέψει ότι ο Ανδρέας θα έφερνε την καταστροφή από την δεκαετία 60, όταν τον έστελνε στο στρατοδικείο για εσχάτη προδοσία. Το μίσος της παραδοσιακής Αριστεράς, οφείλεται στο ότι τις "έκλεψε τα συνθήματα". Αλλά ποιά ήταν αυτά τα συνθήματα; Ήταν η παραδοσιακή Αριστερά δεξαμενή για το ΠΑΣΟΚ ή ο χώρος του ΠΑΣΟΚ δεξαμενή για την Αριστερά.

Κάθε μύθος στηρίζεται σε μια υπόθεση, ένα ψέμα. Από τον πόλεμο ως το 1981 η Ελλάδα ήταν, και παραμένει σήμερα, μια αποικία. Η Ελλάδα που "κατέστρεψε ο Ανδρέας ήταν η Ελλάδα της Χούντας, του Παρακράτους, της Δεξιάς. Ας παρακάμψουμε την δημιουργική τετραετία του Ανδρέα μαζί με την τετραετία της φαυλότητας. Τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα, αν δεν είχε υπάρξει η "Αλλαγή";

Kαραμανλής, Μαύρος, Κύρκος, Φλωράκης. Μάλλον δεν θα είχε υπάρξει η οκταετία Σημίτη. Θα είχαμε μια πιο "ισχυρη" άσφαιρη Αριστερά, ένα ακροδεξιό κόμμα, που απορροφήθηκε από το ΠΑΣΟΚ, μια ισχυρή δεξιά, όπως έχουμε τώρα.

Πιθανόν μια κυβέρνηση Μητσοτάκη νωρίτερα, ένα Κωστάκη στην ώρα του. Φυσικά, πρόκειται για υπόθεση, αλλά πιστεύω ότι η κρίση και η προαγγελθείσα καταστροφή, από κρίσεις το 1973 και το 1979, θα είχε έρθει νωρίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου