Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Tαμπού

Yπάρχει μια μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό, ένας χώρος γεμάτος σκάνδαλα, ρεμούλα και ατασθαλίες που δεν αγγίζει κανείς. Είναι ο ένδοξος ελληνικός στρατός. Ίσως γιατί δεν ανήκει στη δικαιοδοσία των ελληνικών κυβερνήσεων. 
Η άμυνα που παρέχει αντιστοιχεί στα τρις που έχει καταβροχθίσει από όταν συγκροτήθηκε;

To μικρό μυστικό του νεώτερου ελληνικού στρατού είναι πως συγκροτήθηκε μέσα στον Εμφύλιο Πόλεμο. Η Ελλάδα έχει και αυτή την πρωτοτυπία: δημιούργησε στρατό μετά τον πόλεμο.

Ένας έλεγχος των οικονομικών του στρατού θα αποκάλυπτε σκάνδαλα πολλών τρις στην Ιστορία του. Ο τελευταίος στρατιώτης αντιλαμβάνεται ότι θα μπορούσαμε καλύτερη άμυνα με λιγότερα χρήματα. (Φυσικά αν την εξυγίανση την αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση θα τον ...κλείσει για να τον ξαναφτιάξει!).

Ουσιαστικά μετά τη χούντα η δημοκρατία ξοδεύει άπειρα τρις, πέρα από το κόστος του ίδιου του στρατού, για να εξαγοράσει την αποχή του στρατού από την πολιτική ζωή σε ένα πελατειακό κράτος που δεν θεωρεί εθνική άμυνα την παιδεία ή την εθνική ραδιοτηλεόραση, αλλά το να αγοράζει άχρηστα οπλικά συστήματα.
Κι έτσι λιγότερο κράτος σημαίνει να απολύσει γυμναστές, καθηγητές πληροφορικής και σκηνοθέτες για να σώσει τις θέσεις χαφιέδων και κηφήνων που υπηρετούν ηρωϊκά στο Πεντάγωνο και σε άλλες ακριτικές περιοχές όπως η Μεσογείων και η Σαλαμίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου