Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Το "Εθνος" για τον Αλέξη στη Χώρα των Θαυμάτων"

Ο Αλέξης, ο Καρλ Μαρξ και ο... ανίκητος Ζορό

Το βιβλίο του Νίκου Λακόπουλου «Ο Αλέξης στη χώρα των θαυμάτων», προφητικό όταν κυκλοφόρησε το 2008, προέβλεψε τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ με ένα ποσοστό 13-15% και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξανακυκλοφορεί σε 240 σελίδες από τις Εκδόσεις Λιβάνη με νέα κεφάλαια για τον Gap, τον Καραμανλή τον «Μικρό» και τη γέννηση της Αριστεράς και του ελληνικού κράτους με ένα πρωτόκολλο- συμβολαιογραφικό έγγραφο από το οποίο απουσίαζε η Ελλάδα.
«Με διάθεση σκωπτική και ελάχιστο χιούμορ σ' αυτό το βιβλίο αναζητήσαμε το νήμα που συνδέει τη φλοτάν γραβάτα του Αρη Βελουχιώτη, όταν ήταν μποέμ νέος στην ανθίζουσα Αθήνα και δεν ήταν στην εξορία ή στη φυλακή, με το ζιβάγκο του Ανδρέα και το χτένισμα σε στιλ καρφάκια του Αλέξη Τσίπρα.
Για κάποιο διαβολεμένο λόγο η εποχή που ζούμε μοιάζει με την εποχή όπου η δύση ανακάλυπτε το τσάρλεστον. Λίγο πριν, λίγο μετά τον πόλεμο. Το τσάρλεστον εμφανίστηκε μαζί με την Αριστερά. Μαζί απαγορεύτηκαν, μαζί πέρασαν και στην παρανομία», γράφει ο συγγραφέας στο οπισθόφυλλο.
Με γρήγορα περάσματα στην ελληνική ιστορία από τις καταλήψεις των μαθητών που «γέννησαν» τον Αλέξη Τσίπρα και τα Δεκεμβριανά το βιβλίο περνάει στη γέννηση του νεοελληνικού κράτους, τους πρώτους Ελληνες ουτοπιστές σοσιαλιστές και τη δημιουργία του ΚΚΕ.
Ερώτημα
Το ερώτημα είναι πώς γεννήθηκε και γιατί διασπάστηκε η ελληνική Αριστερά, τι εξέφρασε ο Ανδρέας Παπανδρέου και πώς εξηγείται το φαινόμενο «Τσίπρα». «Κάτι συμβαίνει αλλά δεν ξέρουμε τι», παρατηρεί ο Νίκος Λακόπουλος.
Με έναν τρόπο κινηματογραφικό, ο Λακόπουλος αναζητά το νήμα που συνδέει την εμφάνιση των Αγγλων με ένα δάνειο στην διάρκεια των εμφυλίων πολέμων το 1823-1824, όταν εξοντώθηκε ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με τους διαδόχους του σερ Τσορτς στη Μάχη τη Αθήνας και τον Εμφύλιο, αφού έχει εξοντωθεί ο Αρης Βελουχιώτης.
H πολιτική στην Ελλάδα και τα κόμματα δεν έχουν στόχο το μέλλον, όσο να διορθώσουν το παρελθόν, διαπιστώνει ο συγγραφέας. Ο Αρης αναλαμβάνει να ολοκληρώσει ό,τι έμεινε στη μέση το '21.
Ο Ανδρέας να πάρει τη ρεβάνς για τον Εμφύλιο. Κι η γενιά του Αλέξη Τσίπρα να πάρει πίσω τα χαμένα όνειρα της Αλλαγής.
Αν και με υπερβολική ταχύτητα, ο φακός του βιβλίου, σαν ένα ιλιγγιώδες φιλμ, παρουσιάζει την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, αναθεωρώντας την ιστορική ματιά.
Η περιπετειώδης ιστορία της ελληνικής Αριστεράς κινείται πίσω από το ερώτημα που αφορά τη διάσταση -με αίμα- ανάμεσα στην «κομμουνιστική-τριτοδιεθνιστική» και την άλλη Αριστερά.
Οι δολοφονίες των ηγετών του '21 Καραϊσκάκη, Ανδρούτσου, Καποδίστρια, Ιωνα Δραγούμη, Πολκ και η εξόντωση των Αρη Βελουχιώτη, Νίκου Μπελογιάννη, αλλά και Γρηγόρη Λαμπράκη διερευνώνται ως πολιτικές δολοφονίες.
Το θρίλερ επενδύεται μουσικά με ύμνους - των SS, της ΑΕΚ, της Ελλάδας ή του ΕΑΜ ΕΛΑΣ και τραγούδια των Nirvana, Clash, Μanu Chao, Louis Armstrong, Παύλου Σιδηρόπουλου, Βασίλη Τσιτσάνη, Μάρκου Βαμβακάρη, Stanglers, Διάφανων Κρίνων, Ρασούλη- Ξυδάκη κ.ά. Ανάμεσα στις πολλές «ατάκες» του βιβλίου:
  • Ο μεγαλύτερος Ελληνας πολιτικός είναι κατά κοινή ομολογία ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Οχι μόνο δεν εξελέγη καν βουλευτής κάποτε, αλλά επέζησε και από δύο απόπειρες δολοφονίας.
  • Τα «νέα» κόμματα μπορεί να είναι ήδη ληγμένα. Ο ψηφοφόρος που ψηφίζει ένα από αυτά παίρνει και ένα δεύτερο ως δώρο.
  • Το πρώτο εργατικό συνδικάτο έγινε από Αλβανούς μετανάστες στη Μυτιλήνη. Πριν από λίγα χρόνια οργάνωσε μάλιστα και την πρώτη του απεργία. Οι Αλβανοί εργάτες άπλωσαν στο λιμάνι ένα πανό που έγραφε: ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΞΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Ο «ΔΕΞΙΟΣ» ΛΟΥΚΙ ΛΟΥΚ ΚΑΙ Ο ΣΝΟΥΠΙ
Ο Ζορό «Εχουν περάσει τόσα χρόνια από την εποχή των κουρσάρων, των κλεφτών, των ληστών. Ο Mικρός Ηρως κι ο Τζιμ Ανταμς κυκλοφορούν μόνο στα παλαιοπωλεία. Ο Λούκι Λουκ είναι, μάλλον, δεξιός. Ο Ντόναλντ Ντακ με τον Μίκι Μάους ''απατεώνες'' και ''ιμπεριαλιστές''. Ο Τεν Τεν φιλοναζί. Ο Σνούπι και η Μαφάλντα ηττήθηκαν από το χρόνο και την ''κρίση της Αριστεράς''. Κανένας, όμως, στην Ελλάδα δεν μπορεί να νικήσει τον Ζορό. Το 2012 ο υπουργός Δικαιοσύνης Δένδιας έχει εισβάλει στην κατάληψη της Βίλας Αμαλίας. Η αστυνομία διαδίδει ότι είναι εκεί και ο αποφυλακισμένος τρομοκράτης, ο γιος του στελέχους της Αριστεράς. Η είδηση διαψεύδεται. Ο υπουργός βγαίνει από τη βίλα έχοντας ως πειστήριο μια ντραμς. Δύο ακόμα άδειες θήκες κιθάρας θα βρεθούν στο κρησφύγετο αναρχικών-ληστών τραπεζών. Οταν αποκαλύφθηκαν τα -αγνώριστα από το ξύλο- πρόσωπά τους είδαν όλοι ότι ήταν κάτω από είκοσι χρονών. Παιδιά».


ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ- ΕΘΝΟΣ 7-5-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου